Patronat Municipal d'Esports
08/03/2021
Castellano | A A A
Inici | Contacte
Esportssab

Normes d'ús del banc solar

És obligatori l’ús d’ulleres de protecció ocular adequades, per evitar lesions oculars.

És obligatori desmaquillar-se i retirar tots els cosmètics de la pell, abans d’exposar-seals raigs ultraviolats per evitar reaccions indesitjades.

És obligatori treure’s totes les joies i altres elements ornamentals del cos abans de les sessions.

És prohibit utilitzar els raigs ultraviolats a menors de 18 anys i es desaconsella a les dones embarassades.

Els perfums i colònies provoquen un augment de la fotosensibilitat, per tant és recomanable no usar aquests productes abans de l’exposició als raigs.

No us apliqueu cremes de protecció solars.

Els aparells emissors de raigs ultraviolats tenen una llum intensa. No mireu a l’emissor quan l’aparell está en funcionament.

No us exposeu als raigs ultraviolats durant els períodes en què prengueu medicaments que augmentin la sensibilitat als raigs ultraviolats, per exemple, antibiòtics, antidepressius, somnífers, locals o generals. En cas de dubte, consulteu al vostre metge.

Respecteu un periode de 48 hores entre les dues primeres exposicions.

No us exposeu al sol i als bancs solars al mateix dia.

Seguiu les instruccions i recomanacions respecte de la durada, els intervals d’exposició i les distancies a les làmpades.

Les radiacions ultravioletes poden provocar cáncer de pell. Consulteu a un metge si us surten taques, erupcions, o èczemes a la pell, i també en casos d’antecedents de patologies cutànies.

RADIACIONS UV ESPECIALMENT PERILLOSES EN USUARIS DE PELL MOLT BLANCA I EN PERSONES QUE ES CREMIN SENSE BRONZEJAR-SE, AMB INSOLACIÓ, AMB PRECEDENTS DE CÁNCER DE PELL O PREDISPOSICIÓ DE TENIR-NE, O BÉ AMB ANTECEDENTS FAMILIARS VERS AQUESTES MALALTIES.

LES RADIACIONS ULTRAVIOLADES PODEN AFECTAR LA PELL I ELS ULLS. LES EXPOSICIONS INTENSES I REPETIDES PODEN PROVOCAR ENVELLIMENT PREMATUR DE LA PELL I AUGMENT DEL RISC DE DESENVOLUPAR CÀNCER DE PELL.DANYS CAUSATS A LA PELL IRREVERSIBLES.

RAIGS ULTRAVIOLATS : PROHIBIDA L’EXPOSICIÓ ALS MENORS DE 18 ANYS I DESACONSELLABLES A DONES EMBARASSADES.

PRENDRE PRECAUCIONS NECESSÀRIES EN PERÍODES DE TRACTAMENT AMB CERTS MEDICAMENTS (ANTIBIÒTICS, SOMNÍFERS, ANTIDEPRESSIUS I ANTISÈPTICS LOCALS O GENERALS) I COSMÈTICS, PERQUE AUGMENTEN LA SENSIBILITAT A LES RADIACIONS.

TIPUS DE PELL

Fototip

Color de pell

Es crema

Es bronceja

Sensibilitat a la llum UV

Factor de Protecció

Temps de exposició

I

Molt clara

Sempre

Mai

Molt alta

40-60

6

II

Clara

Amb freqüència

Mínima

Alta

30-40

6

III

Morena

Rares vegades

Gradual

Baixa

15-20

6 i 12

IV

Molt morena, negra

Mai

Sempre

Molt baixa

< 15

12

Aquesta classificació està donada en base a fototips cutànis proporcionada pel dermatòlog T. Fitzpatrick que indica el següent:

1. Fototip I Individus que presenten intenses cremades solars, pràcticament no es pigmenten mai i es descamen de forma ostensible. Persones de pell molt clara, ulls blaus, amb pugues a la pell. Necessiten ultra protecció.

2. Fototip II. Individus que es cremen fàcil i intensament, pigmenten lleugerament i descamen de forma notoria. Persones de pell clara, cabell ros, o pèl-roja, ulls blaus i pugues. Requereixen d'ultra a màxima protecció.

3. Fototip III. Individus que es cremen moderadament i es pigmenten. Persones de pell blanca. Requereixen de màxima protecció a extra.

4. Fototip IV . Individus que es cremen moderada o mínimament, es pigmenten amb prou facilitat i de forma inmediata al possar-se al sol. Persones de pell blanca o lleugerament amarronada, cabell i ulls foscos, pell morena o amarronada. Requereixen d'extra protecció a moderada.

5. Fototip V. Individus que es cremen poques vegades i es pigmenten amb facilitat i intensitat, sempre presenten reacció de pigmentació inmediata. Persones de pell amarronada. Requereixen d'una moderada protecció a mínima.

6. Fototip VI. Individus que no es cremen mai i es pigmenten intensament, sempre presenten reacció inmediata. Personas de piel negra. Requereixen de mínima protecció o cap.

FOTOTIP I TEMPS D'EXPOSICIÓ
 

TEMPS D'EXPOSICIÓ QUE SOPORTA CADA FOTOTIP

Tipus de pell

Temps d'exposició necessària per l'aparició de la cremada (en minuts)

I

10

II

15 a 20

III

30

IV

30 a 45

V

60

Riscos d'exposició segons l'index de radiació ultravioleta.

INDEX UV

RISCOS

 

 

1

Baix

2

3

Moderat

4

5

Alt

6

7

8

Molt alt

9

10

11 ó +

Extrem

Temps màxim d'exposició recomanat segons l'index de radiació ultravioleta.

 Versió per a imprimirImprimir